Băsescu: Mineritul nu mai are niciun viitor în România. Cineva să le spună acest adevăr minerilor

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat joi seara la Realitatea PLUS că mineritul în Valea Jiului nu mai are niciun viitor în România şi că ar fi bine ca cineva să le spună acest adevăr minerilor, căci altfel criza actuală se poate repeta.

„Este o criză care, dacă se va perpetua minciuna mineritului din Valea Jiului, se va perpetua. Dacă privim acordul european, programul pe climă de la Paris şi la angajamentele luate de România, ca de altfel toate statele membre ale Uniunii Europene, producţia de energie electrică pe cărbune nu mai are niciun viitor. Acolo banii trebuie daţi pe reconversie şi pe alt tip de locuri de muncă. Aceşti oameni trebuie recalificaţi, utilizaţi la ce are viitor: construcţia de autostrăzi, regularizări de râuri. Sunt bani care vor veni peste România dacă avem proiecte şi care vor avea nevoie de forţă de muncă”, a declarat Băsescu, scrie epochtimes-romania.com.

Europarlamentarul a adăugat că o soluţie pentru care există şi fonduri mai mult decât suficiente ar fi recalificarea minerilor, orientându-i ca mână de lucru în domenii precum construcţia de autostrăzi şi regularizări de râuri, iar copiii acestora îndrumaţi către turism.

„Este clar că este un drum înfundat mineritul din Valea Jiului! Lucrurile trebuie spuse cinstit. Şi acum, când avem bani la dispoziţie, trebuie făcute proiecte pentru recalificarea acestor oameni. Eu i-aş îndrepta către construcţia de autostrăzi, au deprinderi tehnice din subteran, le va fi uşor să lucreze pe utilaje la suprafaţă. Iar pentru copiii lor, industria turismului pe Câmpul lui Neag – Herculane. Cea mai scumpă parte a lucrării e făcută, care a implicat captarea Jiuleţului. Cheile Buţii sunt superbe pentru turism, nu le ştie lumea. Dar aş continua acel proiect. Ar fi o şansă pentru copiii lor. Iar pentru ei, autostrăzile şi regularizările de râuri”, a afirmat fostul şef de stat la postul menţionat.

Totodată, Băsescu este de părere că varianta găsită pe termen scurt de guvernanţi este bună, însă minerii nu trebuie amăgiţi, pentru că „întârzierile nu fac decât să pregătească viitori şomeri”.

„E bine că le-a găsit o soluţie pentru următoarele trei luni, dar cineva trebuie să le spună viitorul pentru următorii ani. Pentru că peste trei luni vor fi în aceeaşi situaţie: n-or să aibă bani de salarii. Extracţia cărbunelui este extrem de nerentabilă în momentul de faţă, şi şi calitatea cărbunelui nu e extrem de ridicată, calitatea energetică a cărbunelui. În condiţiile astea, şi ştiind că, datorită emisiilor de carbon, energia pe cărbune nu are viitor la ce mai lungeşti agonia?!”, a conchis fostul şef de stat.

Declaraţiile lui Traian Băsescu vin pe fondul protestelor izbucnite recent pe Valea Jiului, unde peste 200 de mineri de la exploatările de cărbune Lupeni, Vulcan şi Livezeni au protestat nemulţumiţi de întârzierea plăţii salariilor pe luna ianuarie. Unii chiar s-au blocat în subteran. A fost nevoie de intervenţia ministrului Energiei, Virgil Popescu, pentru a se aplana situaţia.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!